vineri, 27 noiembrie 2009

Recuperarea de creante - profit pe timp de criza


GANDUL - "Românii au tot mai multe greutăţi în achitarea ratelor la credite, în special la cele de nevoi personale şi de consum. Dovadă stau cifrele celor mai importante companii specializate în colectarea de debite, care arată că în prezent numărul celor care au intrat în vizorul recuperatorilor a depăşit 100.000. Bancherii recunosc că au o problemă, însă preferă să renegocieze creditele neperformante decât să prescrie ipotecile, pentru că ar pierde în condiţiile actuale de pe piaţa imobiliară.
"Sunt tot mai multe probleme în recuperarea creditelor care se dădeau foarte uşor, cele gen credite cu buletinul. Există dificultăţi însă şi în recuperarea creditelor ipotecare, nu cele mai noi, ci cele din perioada când locuinţele erau supraevaluate pe piaţă. O casă care acum doi ani se vindea cu 200.000 de euro, acum nu mai valorează atât", ne-a declarat un oficial al unei bănci din top 10. Băncile încearcă recuperarea restanţelor mai întâi prin forţe proprii, ca apoi să apeleze la forţa recuperatorilor.
Coface România, una dintre cele mai mari firme de colectare de debite, a ajuns la finele lunii septembrie să aibă un portofoliu de creanţe de 23 mi­lioane de euro pe care încearcă să le recupereze pentru bănci. În plus, reprezentanţii Coface se aşteaptă ca în următoarea perioadă să crească numărul solicitărilor din partea băncilor pentru vânzarea de credite către firmele de recuperare.
Creditele clasificate drept pierdere reprezentau după primele nouă luni 8,5% din totalul împrumuturilor, comparativ cu 3,6% în septembrie 2008, după cum a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu."

Si apogeul inca nu a fost atins. Mai ales ca imediat dupa alegeri sau la inceputul anului viitor vor urma disponibilizari masive in aparatul de stat. Foarte multi romani vor ajunge in imposibiliatate de plata si asta nu din rea intentie ci pentru simplul fapt ca nu mai au de unde plati

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu