miercuri, 9 decembrie 2009

Criza economică va continua sa afecteze companiile şi în 2010


Criza economica va afecta afacerile din România si in 2010, este opinia majoritatii directorilor de companii intervievati in cadrul unui studiu intocmit de catre COMPASS Consulting.

Astfel, 74% dintre repondenti considera ca durata recesiunii ar putea fi mai mare de 9 luni, in timp ce 13,3% nu pot preciza când se va incheia. Doar 0,6% dintre subiectii cercetarii au raspuns ca, in prezent, in România nu este o perioada de criza si ca nici nu va fi in viitor.

În ceea ce priveste gasirea solutiilor care sa le ofere posibilitatea unei reveniri sustenabile dupa incheierea recesiunii, mai mult de jumatate dintre repondenti s-au declarat total de acord asupra faptului ca experienta acumulata, dar si spiritul de echipa, reprezinta atu-uri importante in vederea implementarii cu succes a strategiilor.

În acelasi timp, numai 1,3% dintre directorii de firme din România spun ca nu au identificat noi oportunitati pentru depasirea perioadei dificile, jumatate dintre acestia mentionând ca ar avea nevoie de sprijin extern pentru a analiza, identifica si implementa solutii anti-criza.

Studiul COMPASS Consulting releva faptul ca aproximativ 55% dintre companiile intervievate considera schimbarile organizationale mai usor de implementat in aceasta perioada. Managerii intervievati sunt de parere ca, cel putin urmatoarele 4-6 luni, vor continua sa fie caracterizate drept incerte din punct de vedere al afacerilor.

Sectoarele Comert, Transport si Distributie sunt cele care percep cel mai acut criza economica, intrucât acestea se axeaza foarte mult pe latura de import-export a economiei, fluctuatiile de curs valutar afectând direct rezultatele, se noteaza in cercetarea COMPASS.

Totodata, 60% dintre repondenti se tem de amânarea investitiilor, aspect ce le-ar putea afecta pozitia competitiva. În privinta disponibilizarii de personal, 28% dintre companiile chestionate spun ca au recurs la aceasta solutie, in timp ce alte 19% se gândesc sa faca noi disponibilizari.

Sectoarele cele mai afectate sunt Industria (70%) si Serviciile Profesionale (54%). Cercetarea COMPASS Consulting a fost derulata online, pe o platforma dedicata, in decursul lunii februarie, pe baza unui chestionar-tip, cu 15 intrebari, la care au raspuns peste 182 de companii din România. Sursă: financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu