sâmbătă, 5 decembrie 2009

Trei televiziuni ce intoxica inteligenta romanilor de pretutindeni


Dupa sinistra mascarada a dezbaterii electorale anulate miercuri, cele doua televiziuni de stiri si, mai grav, cea publica au dovedit ca, uneori, una sau mai multe institutii media, nu presa in ansamblul ei, pot deveni, intr-adevar, toxice pentru democratie.

Orice lucru bun se poate transforma intr-unul rau printr-o modificare esentiala in structura sau menirea sa. Iar cele trei televiziuni au dovedit ca, din cauza subordonarii politice in functie de interesele patronilor, s-au transformat din instrumente democratice esentiale pentru buna informare a publicului, in instrumente letale de manipulare si dezinformare.

Realitatea Tv, Antena 3 si TVR au jucat, cartelizat, cartea lui Mircea Geoana pentru a-l ajuta sa evite sau sa arunce in derizoriu o confruntare electorala, mai ales cu Crin Antonescu, ce-i putea fi fatala pentru accederea in turul al doilea. Situatiile celor trei televiziuni sunt insa diferite.

Cum traieste patronul, asa traim si noi

Realitatea Tv si Antena 3 sunt televiziuni private ale unor controversati oameni de afaceri, care detin adevarati mamuti de presa, interzisi in legislatiile altor tari mai prudente.

Cele doua televiziuni nu sunt subordonate interesului public si informarii corecte a cetateanului. Ele sunt subordonate exclusiv intereselor politice si financiare, ale patronilor lor, fiind doar instrumentele de realizare a acestor scopuri. Iar interesele celor doi patroni sunt legate acum de victoria lui Mircea Geoana.

Cum sunt disciplinati jurnalistii care lucreaza acolo? Pe paliere. Cei de mai mica anvergura, asa numitii “talpasi”, sunt fie spalati la creier prin suprasolicitare, haos si isterie, fie autocenzurati cu ajutorul ratelor de la banca pe care trebuie, nu-i asa, sa le plateasca. Asa ca urmeaza linia fara cracnire si intrebari suplimentare.

Nivelul de sus, vedetele si sefii, este perfect constient de doua adevaruri simple. Pentru ca patronul sa mentina investitia, iar buzunarele lor sa fie mereu pline, investitia trebuie sa fie profitabila, cu alte cuvinte arma politica trebuie sa fie eficienta. Si se ocupa personal de asta.

Apoi, daca patronului ii merge bine, le merge si lor bine, daca ii merge rau, adica trebuie sa-si plateasca taxele la stat sau nu mai are acces la diferite robinete de bani publici, de exemplu, si lor le merge rau. Iar daca patronul da de belea si inchide taraba, situatia devine chiar dramatica.

Credeti ca la Realitatea nu se tanjeste dupa jumatatea de leafa pierduta de azi pe maine? Asa ca patronul trebuie ajutat cu orice pret sa ramana la suprafata si sa prospere.

Unde mai pui ca unii dintre acesti vajnici jurnalisti, din liga SRS-Chireac, au afaceri banoase cu patronul. Se face sa le piarda? In aceste conditii, e perfect explicabil: pentru Geoana inainte, cu toata puterea! Atat doar ca n-ar mai trebui sa vorbim despre jurnalisti, ci despre prestatori de servicii.

TVR, decontul politizarii

TVR este insa televiziune publica. E platita din bani publici, nu ai patronului, si ar trebui sa aiba alt statut. Daca voia sa si-l respecte, TVR ar fi trebuit sa stabileasca de la inceputul campaniei un format fix de dezbateri. Cine se prezinta e binevenit, cine nu, treaba lui.

Este inadmisibil ca televiziunea publica sa se amestece cu televiziunile private intr-o intelegere dubioasa, pentru a negocia un format pe genunchi, dupa dictarea unuia dintre candidati. Voiau audienta reunita, ne spune Alexandru Sassu. TVR putea acorda drept gratuit de preluare a semnalului, fara niciun fel de alta intelegere, si avea audienta reunita.

Ne spune dl. Sassu ca nu era obligat sa tina cont de intelegerea staff-urilor de campanie care stabilisera o confruntare in cinci. Corect, dar de ce a optat atunci pentru propunerea singulara a PSD si nu a mers pe o formula proprie, nici asa, nici asa.

Ne spune dl. Sassu ca, potrivit legii, trebuia sa asigure expunere pentru toti cei 12 candidati si toti deodata in studio ar fi fost prea multi. Asa ca i-a impartit in doua grupe: una de 5, alta de 7 prezidentiabili. De ce nu invers? De ce sa nu avem mai multi candidati, adica 7, in dezbaterea care reuneste coada clasamentului si mai putini candidati, 5 adica, in dezbaterea care ar reuni 85% din optiunile electoratului?

C.V Tudor si G. Becali puteau asadar sa se exprime exceptional si in dezbatere cu d-nii Potirca, Cernea, Rotaru si Iane. De ce nu? Pentru ca prezenta lui Corneliu Vadim Tudor si George Becali in prima liga ii servea lui Mircea Geoana, iar dl. Sassu a ajuns in fruntea televiziunii publice direct din PSD, acolo unde sunt prietenii si patronii sai politici.

Daca ei razbesc, isi pastreaza si dl. Sassu sinecura. Iar presedintele TVR isi indeplineste constiincios partea de intelegere, ca dovada numeroasele scandaluri politice care au zguduit televiziunea publica in timpul mandatului sau.

Dar nu dl. Sassu este suma relelor, desi poate parea. Suma relelor este insasi legea care guverneaza TVR, mentinand televiziunea publica sub un control politic care nu numai ca face posibile astfel de derapaje, ci le si incurajeaza. Iar de vina pentru ca legea privind depolitizarea televiziunii agonizeaza intre avize negative si tergiversari sunt si cei care se plang acum de dl. Sassu.

Degeaba e suparat Crin Antonescu: dl. Sassu a fost instalat prin votul PSD+PNL, iar liberalii au votat alaturi de social democrati pentru blocarea legii depolitizarii. Degeaba se plange Traian Basescu: de cinci ani presedintia nu are reprezentant in consiliul de administratie ale TVR, nu are nici PD-L din cauza unei erori descalificante in calcularea unui termen de inaintare a propunerii.

Adoptarea legii privind depolitizarea TVR nu a fost niciodata negociata in vreuna dintre aliantele din care a facut parte PD-L, in schimb Cezar Preda striga de la tribuna Parlamentului: “TVR sa faca ce-i spunem noi!”, iar doamnele Udrea si Ridzi au alimentat constiincios buzunarele mogulilor, incercand sa-si cumpere imaginea.

Si cat timp televiziunea publica ramane sub controlul unui presedinte si al unui consiliu de administratie numiti politic, degeaba pleaca Alexandru Sassu pentru ca sursa relelor ramane.
Sursa: ziare.com

Un comentariu:

  1. toate o intoxica... de fapt aproape toata presa in zilele astea de campanie au motive de a discredita unul din cei doi candidati la presidentie

    RăspundețiȘtergere