miercuri, 23 decembrie 2009

Sistemul de invatamant romanesc scoate masteranzi semianalfabeti


Cam aici am ajuns cu invatamantul in Romania. Vedem din ce in ce mai multi "doctori" cu masterate in domenii din ce in ce mai exotice care la o examinare mai atenta abia stiu sa silabiseasca cateva cuvinte cand e vorba sa citeasca. Diplomele in Romania nu se mai obtin de la revolutie prin creier, munca si ambitie ci doar prin bani. Asta , in timp ce copii cu inteligenta sclipitoare sunt lipsiti de orice sansa doar pentru ca nu au bani. Din ce in ce mai des copii nostri sunt marginalizati la scoala de profesori si de colegi doar pentru ca parintii nu au bani sa indeplineasca diversele cerinte ale "dascalilor" in bani pentru diverse activitati scolare ce ar fi trebuit sa fie gratuite. Ingrijorator este ca generatia de dascali de dupa revolutie tot asa si-au luat diplomele. Aproape 50% dintre dascali sunt cei cu diplome obtinute in invatamantul la distanta gen "Spiru Haret" unde se prezentau doar la examene. Examene a caror rezolvari se stiau de dinainte date in fata unui calculator. Cu generatia asta de dascali nu ma astept sa avem un invatamant eficient decat dupa ce aici ajung doar cei cu diplome obtinute "pe bune" iar cei din generatia '90-2000 ies la pensie , adica peste alti 20 ani. Chiar daca s-ar face reforma in invatamant ca la carte tot o sa dureze pana vor aparea din nou adevaratii pedagogi. E drept ca pentru asta e nevoie si de renumeratie pe masura. Nu stiu cine sta 16-20 ani in scoala muncind pe branci ca sa ia examenele iar la sfarsit sa nu aiba decat putin peste salariul minim pe economie.
Romania a ajuns tara unde nonvalorile sunt rasplatite atat prin functii cat si prin bani in timp ce adevaratele motoare ale progresului (oamenii cinstiti care obtin totul doar datorita capacitatilor intelectuale si muncii) sunt nevoiti sa plece afara pentru ca in tara noastra nu isi mai gasesc locul. Aici nu mai vorbim doar de invatamant ci si de medicina, cercetare, inginerie. Ma intreb daca Hertha Muller mai lua premiul Nobel pentru literatura daca nu pleca din tara. Eu, personal, nu cred.
Sa nu va mirati de generatiile ce vor veni cu asa educatie, asta coroborata cu parintii din ce in ce mai ocupati ca sa mai ofere si cei sapte ani de acasa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu