marți, 23 februarie 2010

Evolutia angajarilor si a orelor suplimentare

In 2009, firmele private au continuat disponibilizarile masive, a crescut numarul de ore suplimentare, insa numai in prima parte a anului. Cum a inceput 2010?

Numarul angajatilor a scazut cu 18% la inceputului anului 2010 fata de 2009, iar volumul fondului de salarii brut s-a comprimat cu 5% , in timp ce numarul de ore de concediu medical a inregistrat o scadere de 22%, conform unui studiu Paylogic, companie specializata in oferirea de servicii de externalizare a salariilor si administrare de personal.

In acelasi timp, nivelul primelor brute per angajat s-a mentinut constant, iar nivelul numarului de ore suplimentare a crescut cu 38%.

Conform unui studiu mai amplu, in anul 2009, a fost inregistrata o scadere in ceea ce priveste numarul angajatilor (-25%), volumul fondului de salarii brut (-18%) si numarul de ore de concediu medical (-30%).

De asemenea, anul trecut s-a inregistrat o scadere a primelor brute per angajat (-47%) si a numarului de ore suplimentare (-74%).

Analiza comparativa studiaza datele dinaintea incepererii crizei economice in Romania, dar ofera si o viziune clara asupra evolutiei indicatorilor analizati, de la inceputul anului 2009 pana in prezent, trecand prind cea mai dura etapa a crizei din Romania.

Potrivit studiului Paylogic, este posibil sa asistam la anumite semne de revigorare a pietei, din analiza facuta pentru perioada august - decembrie 2009, reiesind ca s-a inregistrat o scadere a numarului de angajati de numai 3%.

De aici rezulta nu numai faptul ca firmele au disponibilizat masiv in prima parte a anului 2009, dar si o crestere a primelor brute per angajat de aproape 1% si a salariului mediu brut de 8%, fapt ce poate arata o revigorare a vanzarilor.

Dar, din cadrul aceleiasi comparatii reiese si faptul ca, pentru perioada analizata, numarul de ore suplimentare a scazut in ultima parte a lui 2009 cu 18%, ceea ce poate fi un semn ca revigorarea economica se poate lasa asteptata.

Studiul efectual de Paylogic a inclus aproximativ 16.500 angajati din peste 125 de firme private din toate zonele geografice ale Romaniei.

Infiintata in anul 2001, Paylogic are sediul central in Bucuresti, avand si alte 4 birouri locale, in Cluj, Medias, Sibiu si Timisoara. Printre clientii companiei se numara Mercedes - Benz Romania, Cetelem IFN sau Kromberg & Schumbert si altii, fiecare lider in industria de profil, au ales parteneriate cu Paylogic.

1.) Prima a disparut, ca si obicei, al firmelor private

2.) Firmele de productie au disponibilizat peste media pe intreaga economie, ceea ce arata ca acestea sunt mai puternic afectate de criza

3.) Sfarsitul anului aduce oprirea disponibilizarilor, cresterea salariilor, dar si reducerea orelor suplimentare, semn ca asteptata crestere economica ar putea intarzia

4.)  In 2009, firmele private au continuat disponibilizarile masive

5.) Catre sfarsitul anului 2009, disponibilizarile au stagnat

6.) Salariul mediu per angajat a crescut neasteptat in 2009.

7.)  Totusi, fondurile de salarii au inregistrat scaderi importante

8.) A crescut numarul de ore suplimentare, insa numai in prima parte a anului 2009

Sursa: wall-street.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu