joi, 25 martie 2010

Legea falimentului personal, pe ultima suta de metri

Persoanele fizice din România s-ar putea proteja prin noul act normativ de executarea silită. Bancherii spun că rezultatul nu va însemna decât credite mai scumpe şi pierderi pentru bănci.
 Legea falimentului personal intră pe ultima sută de metri: a fost adoptată de majoritatea senatorilor şi urmează să ajungă în Camera Deputaţilor. Bancherii se tem că ar putea rămâne, astfel, fără 25% din ratele datorate de persoanele fizice. La Cluj, creditele s-au diminuat, dar restanţele au crescut.

Legea insolvenţei persoanelor fizice sau a falimentului personal, după cum mai este cunoscută, a fost adoptată de către Senatul României cu 72 de voturi pentru şi 3 împotrivă. Până în iunie, aceasta urmează să ajungă în Camera Deputaţilor. Iniţiatorii ei sunt convinşi că deputaţii o vor adopta fără probleme, în ciuda opoziţiei venite dinspre sistemul bancar. “Sunt convins că până în iunie legea va fi promulgată de către preşedintele Traian Băsescu. Cu siguranţă, va trece fără probleme de Camera Deputaţilor, iar asta fiindcă nu există niciun politician care să vină să spună că nu este bine să protejăm persoanele fizice. Va suferi unele mici amendamente, dar va trece”, spune avocatul Gheorghe Piperea. Acesta şi senatorul PDL Iulian Urban sunt iniţiatorii noului act normativ.

Potrivit proiectului de lege, persoanele fizice care au luat credite de la bănci sau au datorii către furnizorii de servicii şi utilităţi şi nu le mai pot restitui se pot pune sub protecţia legii falimentului în acelaşi fel în care procedează şi firmele. Legea face diferenţă între persoanele “de bună- credinţă”, care pot aduce un plan de achitare a datoriilor de cel puţin 75% şi vor beneficia astfel de ajutorul administratorului judiciar, de persoanele “de rea-credinţă” sau “debitorii frauduloşi”, care vor încerca să se sustragă de la plata datoriilor. Proiectul de lege prevede că în anumite situaţii administratorul judiciar ar putea propune chiar ştergerea totală a datoriilor unei persoane. Cele mai multe critici ale bancherilor vizează posibilitatea ştergerii a 25% din datoriile unei persoane dacă aceasta reuşeşte să achite 75% din credit.

Sursa: ziuadecj.ro

2 comentarii:

  1. AR FI CEA MAI BUNA LEGE PROMULGATA VREO DATA ;SI NU AR MAI FI ATATA LUME DISTRUSA DIN CAUZA CA NU MAI AU UN LOC DE MUNCA SI NU-SI MAI POT PLATI DATORIILE FOARTE BINE' SI ASA BANCILE AU BENEFICIAT DE MUNTI DE BANI DIN COMISIOANE SA MAI INTELEAGA SI CEL SATUL PE CEL FLAMAND.AR MAI FI MULTE DE SPUS DAR SUNT FLAMAND SI OBOSIT.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din ce in ce mai rau o sa mearga in tara.
    Chiar si in turism este jale.
    Nu am gasit niciun post despre litoral.
    Cu deosebit respect Florin.

    RăspundețiȘtergere