marți, 19 ianuarie 2010

România, în capul listei sărăciei din UE


76% dintre români nu-și permit nici măcar o săptămână de vacanță, 19% nu-și permit o masă cu carne măcar odată la două zile, 49% nu își permit să aibă o mașină personală, iar 25% nu au resurse materiale ca să-și încălzească adecvat locuința.

Studiul privind starea socială în UE în 2008 și dat publicității luni ia în calcul doi indicatori și anume riscul de sărăcie și rata de privațiuni materiale.

Potrivit Eurostat, cel mai mare risc de pauperizare se înregistra, în 2008, în Letonia (26%), România (23%) și Bulgaria (21%). România se află și în topul țărilor europene cu cea mai mare rată a privațiunii materiale, cu 50%, depășită doar de Bulgaria, cu 51%, în timp ce în Luxemburg, Olanda și Suedia, privațiunea materială e cea mai scăzută (4 respectiv 5%).

La nivelul UE, 17% din populație suferă privațiuni materiale, remarcă Eurostat. Indicatorii individuali care oglindesc nivelul de privațiune materială sunt, în viziunea Eurostat posibilitatea de-a cumpăra un automobil personal, de-a avea o masă conținând carne, de-a avea destulă căldură în case și de-a petrece o vacanță de o săptămână în fiecare an departe de casă.

Sursa: Realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu