joi, 7 ianuarie 2010

Samsarii o sa aiba 200% profit la contrabanda de tigari din cauza lacomiei statului



Creşterea spectaculoasă a preţurilor la ţigări în ultimele luni - de la 6,3 lei la aproape 10 lei pe pachet a dus la explozia cererii pentru ţigări de contrabandă.

Ultimele scumpiri masive au avut loc pe final de an şi mai ales după 1 ianuarie - cu circa 1 leu pe pachete - ca urmare a creşterii accizelor, ce trebuiau aliniate la nivelurile minime convenite cu Uniunea Europeană. Preţul unui pachet de ţigări s-a dublat în mai puţin de doi ani.

Dat fiind că un pachet de ţigări a ajuns să coste în jur de 10 lei, vânzarea ţigărilor de contrabandă a ajuns fenomen naţional. Apărute timid pe tarabele din pieţele marilor oraşe spre sfârşitul lui 2008, ca o alternativă la ţigările româneşti care se scumpeau încet dar sigur, pachetele din Ucraina şi Republica Moldova se vând acum “ca pâinea caldă”, după şocul de la 1 ianuarie, când, odată cu noua acciză, preţul a majorat brusc cu 12-13 bani pe pachet la unele sortimente.

Profitul celor care fac astfel de afaceri este imens. Spre exemplu, un pachet de Winston (una dintre mărcile de contrabandă cele mai vândute, alături de Pall Mall) costă în Republica Moldova 7,5 lei moldoveneşti. Adică, rotunjit la cursul

BNR, 1,8 lei

româneşti. Preţul este scris pe pachetul dotat cu timbru, achiziţionat perfect legal în Republica Moldova, unde s-au plătit toate taxele. Preţul cu care se vinde pe (sau pe sub) tarabele din pieţe este de 5,5 lei. Aşadar, contrabandistul face un profit de 3,7 lei la un singur

pachet. Dublu faţă de investiţie (205%). Este drept că aici intră costurile transport (extrem de mici pe unitate) şi eventualele “atenţii” acordate la trecerea frontierei, dacă este cazul.

Chiar şi la această sumă, fumatorul nu poate fi decât mulţumit, dat fiind că acelaşi sortiment de ţigări, dar produse în România, costă 9,3 lei. Pe acest lanţ, câtigă toată lumea: statul moldovean, care are parte de un plus de accize, contrabandistul şi fumătorul român. Singurul care pierde: statul român, care nu-şi mai încasează accizele. Asta în condiţiile în care bugetase, pentru acest an, o creştere cu 26% a încasărilor la acest capitol. Nici producătorii de ţigări nu o duc bine. "În 2009, volumele legale

au scăzut, în medie, cu 13-14%. Trendul se va accentua in 2010", spune Gilda Lazăr, Corporate Affaires Manager la JTI.

Cititi articolul integral in Capital

Sunt convins ca aceleasi consecinte vor fi si la alcool. Contrabanda va creste si la electrocasnice, imbracaminte ca sa nu mai spun de parfumurile si bijuteriile via Turcia.
Asta va duce la alte falimente pentru firmulitele ce aleg sa plateasca taxele legal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu