luni, 8 februarie 2010

PNL şi PSD vor ca senatorii să fie aleşi pe viaţă

Ignorând votul populaţiei la referendum

Perspectiva reducerii numărului de parlamentari şi trecerea la Parlamentul unicameral ca urmare a dorinţei exprimate de romåni la referendumul organizat de preşedinte în toamna trecută nu este pe placul parlamentarilor PNL-PSD, care nu se dau plecaţi cu una cu două din fotoliile mult prea confortabile de parlamentari. Ultima găselniţă? Senatori pe viaţă, precum calul lui Caligula. Primul pas în această direcţie a fost făcut, culmea, de un liberal, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a  declarat că parlamentarii PNL vor lucra la o iniţiativă legislativă menită să transforme Senatul într-o cameră a aleşilor locali,  în care să fie dezbătute şi legiferate propuneri pentru domenii care ţin de administraţia publică. Prietenoşi din fire, social-democraţii au preluat din mers ideea liderului PNL şi chiar au dezvoltat-o  într-un document intern care a fost dat spre analiză liderilor din teritoriu veniţi la Bucureşti cu ocazia Consiliului Naţional al partidului. Potrivit acestui document ţinut departe de ochii lumii, social-democraţii vizează păstrarea sistemului bicameral şi apariţia senatorilor  aleşi pe viaţă. Aceştia ar urma să fie aleşi nu prin votul direct al cetăţenilor, ci de colegii de electori compuse din membrii Consiliilor judeţene şi reprezentanţi ai consiliilor locale. Curat democraţie pentru secolul XXI!
Mai mult, PSD mai propune numirea şi desemnarea senatorilor pe regiuni, în timp ce actualul sistem de vot universal ar urma să fie păstrat numai pentru deputaţi.
Astfel, dacă Senatul ar urma să aibă exclusiv competenţe şi atribuţii legislative pe administraţie locală, Camera Deputaţilor ar avea numai o valenţă politică, reprezentanţii săi urmând a fi aleşi tot în baza unui sufragiu universal, ca şi până în prezent. „Vizăm un Parlament mai puternic şi mai credibil, drepturi mai multe şi mai efective pentru cetăţeni, Executiv mai bine controlat, o nouă modalitate de funcţionare şi alegere a Senatului. Acesta să fie o Cameră a reprezentanţilor locali în care să fie dezbătute şi legiferate propuneri pentru domenii care ţin de aleşii noştri locali“, declara Călin Popescu Tăriceanu fără să clipească, fiind convins că este un guru al sistemului electoral.

Întoarcerea către dictatură?

Dacă ar reuşi să pună în practică manevra aceasta odioasă, PNL şi PSD ar pregăti premisele instaurării unui regim autoritar de mână forte care să eludeze parlamentarismul şi voinţa cetăţenilor, exprimată prin intermediul votului universal. Aceste regimuri politice spre care ar dori să ne îndrepte tandemul PNL-PSD sunt specifice perioadei interbelice - Italia lui Mussolini, Portugalia lui Salazar sau Spania lui Franco - şi au servit drept model lui Carol al II-lea. Ceea ce a reuşit acesta între 6 iunie 1930-februarie 1938, parlamentarii PNL-PSD vor să le introducă pe gât românilor peste noapte. Plictisit de parlamentarismul interbelic marcat de rotativa la guvernare a PNL-PNŢ şi speriat de ascensiunea curentului de extremă dreaptă - Mişcarea Legionară, respectiv Partidul Naţional Creştin (gogo-cuziştii) - la sfârşitul lui decembrie 1937, Carol al II-lea a instaurat regimul de autoritate dinastică prin intermediul Constituţiei din februarie 1938. Prin intermediul acesteia, menţinea structura bicamerală a Parlamentului - Adunarea Deputaţilor şi Senatul - şi anula votul universal acordat românilor de Ferdinand în 1918. Conform Constituţiei lui Carol, studiată se pare cu atenţie de pesedişti şi de liberali, Senatul era compus din senatori numiţi, senatori de drept şi senatori aleşi. Trebuie remarcat că nici măcar Carol al II-lea, în regimul său de dictatură regală, nu a avut tupeul să numească senatori pe viaţă. Aleşii noştri, în schimb, nemulţumiţi probabil că unii dintre ei ar putea pierde bunătate de privilegii parlamentare, vor să închidă ochii pe scaunul din Senat, jucând Solitaire sau uitându-se pe site-uri XXX.

Cititi integral articolul in Curentul Autor: Sebastian Rusu, Sursa foto: Curentul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu