marți, 9 februarie 2010

Politicienii si pensionarii; cat o sa mai dureze dependenta pensionarilor de stat?

 De 20 ani vedem cum politicienii folosesc pensionarii doar ca masa de manevra pentru adunarea voturilor. Vedem mesajele populiste cum ca pensia trebuie sa fie pe baza contributivitatii dar nimeni nu ne spune cum se calculeaza contributivitatea asta atata vreme cat, dupa 30-40 ani de munca in care statul ne tot incaseaza CAS-uri, ne trezim cu pensii sub 100 euro. Nu inteleg de ce de la 18 ani nu se creaza un cont pentru fiecare persoana apta de munca in care contribuabilul sa poata avea acces oricand sa vada cat a adunat si sa-si poata calcula o pensie la o anumita varsta. Nu inteleg de ce nu apare o lege in care sa se interzica ca statul sa mai bage mana in fondul de pensii ori de cate are nevoie, nu inteleg de ce banii de care se tot foloseste statul nu beneficiaza de dobanda.
Ar trebui ca si pensiile de stat sa functioneze pe aceleasi criterii ca si cele private . Platitorul de CAS trebuie sa aiba posibilitatea sa monitorizeze in orice moment ce se intampla cu banii lui de pensie ca doar e vorba de siguranta sa .
Pe scurt, nu ar fi nimic mai simplu ca fiecare platitor de taxe si impozite sa aiba propriul cont de asigurari sociale sau orice altceva pe baza de CNP in care sa plateasca CAS dar de care sa nu se poata atinge statul decat pentru a-i investi in bonuri de tezaur sau orice altceva cu risc minim, acesti bani sa beneficieze de dobanda si tot asa. Sunt convins ca daca s-ar face asa ceva , pensiile ar putea ajunge la un nivel acceptabil. Asta inseamna principiul contributivitatii. Restul sunt doar manevrele politicienilor pentru a avea intotdeauna un buget la dispozitie pentru diversele lor afaceri. Asa n-ar mai exista nici vesnica umilinta a pensionarului in care cere parca de pomana. Culmea este ca statul il pune sa-si cerseasca proprii bani pe care i-a tot cotizat zeci de ani de-a randul si nici un fel de idee nu vine in sensul asta de la politicienii nostri ci doar alte "combinatii", cu scopul de a mentine aceste fonduri la discretia lor si ca pensionarii sa ramana la mila politica pentru a putea fi folositi in continuare ca masa electorala. Nimeni nu are interesul ca atatea milioane sa suflete sa ramana independente de vointa si interesul politic
Sursa foto: monitorulexpres.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu